Istoria cosmeticelor #1 :Rimelul
Rimelul reprezinta de departe cel mai important produs cosmetic destinat ochilor. Este baza sau finisajul machiajului ochilor, pe care ii accentueaza si ii mareste in acelasi timp. Insa folosirea sa nu a fost cunoscuta doar incepand cu secolul trecut cum am fi tentate sa credem ci inca din antichitate , din timpul vechilor egipteni.De asemenea forma actuala nu a existat la primele variante ale sale.
De aceea, astazi vreau sa va povestesc evolutia acestui produs cosmetic de-a lungul vremii si contextul propice inventarii sale.
Mediul uscat si arid din Egipt a fortat populatia acelui teritoriu sa-si protejeze fata si corpul de efectele acestuia. Produsele pentru gene si pleoape dezvoltate acolo se compuneau din apa, miere, funingine si credeti sau nu......balega de crocodil :))))
Aceasta mixtura era folosita pentru innegrirea ochilor, genelor si sprancenelor pentru a-i proteja de praful si microorganismele care erau aduse de vant dar si ca o parte a ritualilor specifice (se considera ca sufletele erau protejate si de spiritele rele care le puteau face rau ). Ei o aplicau cu oase scobite sau aplicatoare din fildes iar acest obicei era faptuit de femei si deopotriva de barbati.
Datorita influentei pe care o exercitau in regiune privind chimia si producerea de cosmetice, multiple inventii egiptene s-au raspandit si dincolo de granita, pana in Grecia si chiar Roma. Romanii considerau ca promiscuitatea avea ca si consecinta caderea genelor iar genele lungi si dese erau dovada castitatii. Mixtura preparata de ei era o combinatie intre funingine, cenusa , antimoniu si petale de flori maruntite.
Dupa prabusirea Imperiului Roman, intreaga Europa a cazut intr-o perioada intunecata in care produsele cosmetice se adresau doar celor bogati si puternici.
La curtea reginei Victoria a Angliei acest lucru s-a schimbat iar clasa aristocrata si de mijloc aveau acces la ele. Femeile din epoca victoriana isi ocupau majoritatea timpului lor cu experimentarea a diferite retete cosmetice iar pentru rimel utilizau pe langa funingine , fructe de soc american.
- In anul 1913, Eugene Rimmel, parfumier si chimist de origine franceza, a reusit sa produca primul rimel industrial non-toxic, realizat din praf de carbune si vaselina. In acest fel, numele sau a fost dat produsului cosmetic ce avea sa devina de atunci revolutionar in industria de acest tip.
- Fondatorul Maybelline, Tom Lyle Williams s-ainspirat din reteta surorii lui, Maybell care incalzea pe soba o compozitie din pluta arsa si vaselina pe care mai apoi o aplica pe sprancene si gene pentru a realiza un produs cosmetic asemanator pe care mai apoi sa-l vanda la scara mai larga.
- Produsul vandut insa prin posta a fost dezvoltat de Parke-Davies iar afacerea sa se numea Maybell Laboratories, nu Maybelline. Acesta a primit denumirea de "Lash-Brow-ine" ,asemanator produselor de acelasi fel de pe piata, si era recomandat atat pentru sprancene cat si pentru gene.
- Denumirea definitiva de Maybelline a fost introdusa dupa ce Williams a fost implicat intr-un caz judiciar privind marca inregistrata cu fondatorul Lashbrow Laboratories, iar Lash-Brow-ine a fost declarata invalida .
- In 1917, Williams a dezvoltat un nou produs pe care l-a numit "Maybelline" rezultand intr-o "cake mascara" insotita de o periuta pentru aplicare si care avea nevoie sa fie udata inainte de utilizare pentru a inlesni procedeul.
- In 1923 , Maybell Laboratories s-au redenumit Maybelline si afacerea s-a concentrat tot mai mult pe inventarea si reinnoirea de produse pentru ochi.
Rimelul modern a devenit popular dupa promovarea lui insistenta si marketingul Helenei Rubinstein. Influenta sa si promovarea constanta in diferite filme de catre actritele din anii '30 , '40 si '50 a dus la introducerea sa in ritualurile de frumusete a multor femei in viata de zi cu zi.
Compania Revlon a lansat in 1958, primul rimel in tub cu periuta circulara pe care stim astazi.
Imbunatatirea fomulelor de-a lungul timpului care redau efecte ce nu erau posibile primelor retete care au stat la baza rimelului au determinat raspandirea sa la scara globala, ca majoritatea cosmeticelor de azi, el fiind in definitiv un produs cosmetic de care putine ne putem lipsim odata ce ne-am obisnuit si ne-am convins de eficacitatea sa si contributia la frumusetea noastra.
Bibliografie :
- http://www.historyofcosmetics.net/history-of-makeup/history-of-mascara/
- http://www.beautyliestruth.com/blog/2016/2/the-history-of-mascara
- http://www.cosmeticsandskin.com/bcb/lash-brow-ine.php
- https://www.mybeautymatches.com/editorial/the-shocking-history-of-mascara
Comentarii
Trimiteți un comentariu